Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Navegació

Servei d'Estudis i Observatori de la Ciutat. Ajuntament de Terrassa

Logo - Terrassa en xifres - Les dades de Terrassa


Observatori Econòmic i Social i de la Sostenibilitat de Terrassa


Objectius i funcions de l'OESST

Missió i objectius

L'Observatori Econòmic i Social i de la Sostenibilitat de Terrassa (OESST) és una unitat operativa de l'Ajuntament de Terrassa que té per missió donar suport a la presa de decisió en la definició de polítiques públiques de promoció econòmica i social mitjançant l'aportació de coneixement sobre la ciutat i el seu context territorial.


Més en concret, l'OESST persegueix els següents objectius:

 • Administrar, desenvolupar i interpretar de forma permanent un sistema integrat d'informació sobre la ciutat i la seva àrea d'influència.
 • Contribuir a la definició d'estratègies de desenvolupament coherents i factibles i fomentar les accions de suport a les estructures econòmiques locals.
 • Afavorir la reflexió i l'acció de els col.lectivitats locals i dels agents econòmics i socials, amb la finalitat d'obtenir el màxim concert possible en la definició de polítiques públiques locals.
 • Avaluar els resultats i l'impacte de les polítiques públiques locals i proposa mesures per a l'aplicació dels resultats de l'avaluació.

Funcions operatives

 • Recollida, sistematització i integració de la informació disponible. Construcció d'indicadors de qualitat de vida local i actualització periòdica. Construcció, en definitiva d'un sistema d'informació local.
 • Anàlisi de la informació. Descripció sistemàtica de l'evolució sòcio-econòmica local i determinació de posicionament.
 • Generació de noves informacions, si s'escau, a través principalment d'estudis monogràfics de detall i d'enquestes.
 • Avaluació d'escenaris i diagnosi territorial o sectorial
 • Proposta de línies estratègiques i accions operatives.
 • Comunicació de la informació i del coneixement generat.

Principis de desenvolupament (metes)

 • Optimització dels recursos municipals d'informació sòcio-econòmica

  L'observatori tracta d'integrar en la seva feina el suport actiu d'altres gabinets o professionals locals experts en el desenvolupament i explotació de sistemes d'informació, a l'objecte de maximitzar l'eficiència de les seves accions, especialment quan els recursos disponibles són sovint limitats. En aquest sentit, es maximitzarà l'establiment de les relacions (formals o informals) internes al holding municipal que permetin el treball en equip amb unitats operatives ja existents, la rendabilització d'esforços i l'assoliment de més valor afegit als productes de l'observatori.
 • Optimització de la participació social

  La implantació de l'observatori es fonamenta en l'establiment d'una estreta relació cooperativa interinstitucional, per tal com la provisió d'informació procedeix d'una multiplicitat d'institucions i d'entitats, i per tal com la integració de la informació ha de ser útil als membres de la comunitat local. El funcionament de l'observatori reclama, doncs, una forma de participació contínua dels agents econòmics i socials, mitjançant la formació (formal o informal) d'un grup de suport a l'observatori, fonamentalment integrat per tècnics encarregats de la gestió d'informació.
 • Maximització de la utilitat

  Les accions de l'Observatori han de ser útils, això és, han de plasmar-se en eines operatives per a la presa de decisió efectiva. La funció de l'observatori no es limitarà a la simple descripció de situació, sinó que ha d'abordar la prospectiva i ha de facilitar tant com sigui possible la feina dels decisors, culminant sempre les seves anàlisis amb propostes alternatives per al desenvolupament dels assumptes relacionats. L'observatori és una eina per a la gestió pública.
 • Qualitat total

  Les anàlisis de l'Observatori cerquen la màxima qualitat del treball, això implica defugir la superficialitat descriptiva per ajustar la lectura de la informació a deduccions sobre la realitat, contrastada amb constatacions documentals o dels propis actors econòmics i/o socials. L'observatori no ha d'escatimar esforços per garantir especialment els aspectes de fiabilitat estadística i comunicabilitat de la informació.Servei d'Estudis i Observatori de la Ciutat. Ajuntament de Terrassa

Raval de Montserrat 14, 08221 Terrassa - Tel. 937 397 000

servei.estudis@terrassa.cat

Peu de pàgina i nota legal

Ajuntament de Terrassa
Raval de Montserrat 14, 08221 Terrassa (Barcelona) Veure situació al plànol Tel. 937 397 000 | Tel. informació: 010 / 900 922 010